Via deze bestuursrapportage worden de doelen en bijbehorende indicatoren voor Natuur in de provinciale begroting verwerkt zoals deze zijn opgenomen in het Beleidskader Natuur 2023-2030. Een aantal indicatoren wordt in 2023/2024 verder uitgewerkt in lijn met een landelijk monitorings- en rapportagesysteem wat in ontwikkeling is. Dit Beleidskader is in oktober 2022 vastgesteld door Provinciale Staten. In februari 2023 is de Uitvoeringsagenda Natuur vastgesteld. Provinciale Staten zijn hierover via een Statenmededeling geïnformeerd. 2023 is het eerste jaar van de inwerkingtreding van dit nieuwe beleidskader en het Uitvoeringsprogramma.
De uitvoering van het natuurbeleid wordt meer in samenhang met andere opgaven (water, bodem stikstof, klimaat, landbouw) opgepakt in de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak. In circa 150 gebieden in Noord-Brabant wordt gewerkt aan de uitvoering van de groene en blauwe opgaven. In en rondom zeventien van deze gebieden komen veel opgaven nauw samen. Het gaat hier om veertien stikstofgevoelige Natura2000-gebieden en om drie gebieden met een grote klimaatopgave. U bent via twee Statenmededelingen geïnformeerd over de voortgang van de gebiedsprocessen groenblauwe gebiedsgerichte aanpak en de voortgang van het instrumentarium van de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak.
Voor vijftien N2000 gebieden zijn dit voorjaar de natuurdoelanalyses opgeleverd en deze zijn ter toetsing aangeboden aan de Ecologische Autoriteit. Uit de natuurdoelanalyses blijkt dat in alle gebieden een of meerdere habitats/soorten vallen onder de categorie “nee, tenzij”. Dit betekent dat behoud op dit moment niet geborgd is en de instandhoudingsdoelstellingen buiten bereik zijn. Dit betekent dat aanvullende maatregelen genomen moeten worden om de instandhoudingsdoelstellingen op termijn te halen.
Hierdoor is de vergunningverlening voor alle aanvragen met extra stikstofeffecten stil komen te liggen. We bezien de impact hiervan en verkennen mogelijkheden om alsnog tot passende beoordelingen te komen. Om de regie te kunnen voeren op het behandelen van handhavings- en intrekkingsverzoeken, ontwikkelen wij een intrekkingsbeleid zoals toegelicht in de statenmededeling ‘Aanpak intrekkings- en aanschrijvingsbeleid Wnb-toestemmingen’. In samenwerking met de omgevingsdiensten onderzoeken wij hoe om te gaan met inrichtingsgebonden en niet-inrichtingsgebonden toezicht en handhaving Wet natuurbescherming (Wnb) gebiedsbescherming. Verdere invulling/wijziging van de VTH-opdracht volgt op het moment dat er meer duidelijkheid is over de impact, en zal in afstemming met de omgevingsdiensten plaatsvinden. Het is in ieder geval zeker dat deze ontwikkelingen van de provincie en de omgevingsdiensten een grote mate van wendbaarheid, samenwerking en focus vragen in de komende periode.
Het Beleidskader Milieu 2023-2030 is vastgesteld, net als de Uitvoeringsagenda 2023. De Uitvoeringsagenda 2024-2027 wordt in 2023 opgesteld en voorgelegd ter besluitvorming.
De eerste vijf projecten uit de Uitvoeringsagenda Schone Lucht Akkoord (SLA) zijn in uitvoering. Deze projecten gaan over emissieverlaging op bedrijventerreinen en binnen het onderhoudscontract voor provinciale wegen, een pilot voor combiluchtwassers, aanleg van walstroom in de haven van Moerdijk en een bijdrage voor twee roulerende meetpunten. Vanaf januari 2023 staan ze in de Graspeel (gemeente Maashorst) en in Prinsenbeek. We zijn bezig met de interne uitvraag voor nieuwe SLA projecten die in aanmerking komen voor een rijksbijdrage in 2023/2024. Het ankermeetpunt luchtkwaliteit in Nistelrode is per januari 2023 operationeel voor de periode 2023-2026.
Pre(geluid)sanering is nog niet van start kunnen gaan (o.a. door wederom uitstel Omgevingswet tot 1 januari 2024), maar is wel in voorbereiding. Eerste conceptsaneringsplannen zijn vrijwel gereed.