De uitvoering van het programma Bestuur en Veiligheid ligt op koers. In de eerste maanden van dit jaar is gewerkt aan de totstandkoming van het beleidskader Toekomstbestendig Bestuur vanuit de startnotitie Toekomstbestendig Bestuur. Door Provinciale Staten is medio 2022 besloten om de besluitvorming daarvan te verplaatsen naar de nieuwe bestuursperiode. Op dit moment wordt verder gewerkt aan de inhoud voor het beleidskader waarbij we ook in gesprek zijn met gemeenten regio’s en waterschappen. Ook met het ministerie van Binnenlandse Zaken is nauw contact, om zo de verbinding te kunnen leggen met de Actieagenda Sterk Bestuur die de minister op 20 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Met de zekerheid dat de Omgevingswet per 1 januari 2024 wordt ingevoerd, kan in de komende periode het participatiebeleid en de participatieverordening worden uitgewerkt. Dit is onderdeel van het eerdergenoemde beleidskader.
Vanuit het initiatiefvoorstel ‘Kind en democratie’ worden dit jaar weer verschillende instrumenten ingezet om jongeren meer te betrekken bij de democratie. Naast de voorbereidingen op de jaarlijkse Jongerentop zijn we aan de slag met de uitwerking van de suggesties uit het manifest van de Young Professionals dat eind 2022 werd aangeboden, en de ontwikkeling van een Brabantse generatietoets.
Op 20 januari 2023 vond een oordeelsvormende themabijeenkomst plaats over de bestuursopdracht Veilig en Weerbaar Brabant. Daarbij stond het rapport “Reflectief onderzoek naar provinciale rolneming aanpak ondermijning” centraal. Aan de hand van een documentenanalyse, interviews met respondenten en een analyse blikt het rapport terug op de huidige bestuursperiode tot nu wat betreft de provinciale rolneming, uitgevoerde acties en behaalde resultaten in relatie tot de bestuursopdracht Veilig en Weerbaar Brabant. Tevens geeft het handvatten en scenario’s voor de provinciale rolneming in het tegengaan van ondermijning in de aanstaande bestuursperiode. Ondanks dat de landelijke Actieagenda (vooralsnog) is gestopt gaat de Brabantse aanpak vakantieparken in ieder geval in 2023 door, waaronder de inzet van een vitaliteitsmanager. De Subsidieregeling verwijdering drugsafval is aanzienlijk verruimd, waardoor niet alleen nieuwe gedupeerden op een hogere subsidie kunnen rekenen, maar ook eerdere gedupeerden een nabetaling hebben ontvangen bovenop de eerder uitgekeerde subsidie.
In het eerste kwartaal van 2023 werken we verder aan het bevorderen van de brede welvaart in Brabant. Onder andere door de oprichting van het Praktijknetwerk Brede Welvaart. Op 9 maart jl. vond de kick-off hiervan plaats, in samenwerking met de VBG. Ruim 50 deelnemers vanuit gemeenten, kennisinstellingen, ondernemers en regionale samenwerkingsverbanden namen deel aan deze bijeenkomst. Doel was om te komen tot een jaaragenda waarin we elkaar inspireren en motiveren om te komen van brede welvaart denken naar brede welvaart doen. De sessie heeft geleid tot mooie bouwblokken en commitment om hier samen als partners vervolg aan te geven, en tot inzichten als het gaat om het structureel borgen van brede welvaart in beleidsprogramma’s en projecten. Daarnaast zijn we gestart met een populatieonderzoek onder 10.000 Brabanders over de vraag hoe zij brede welvaart ervaren, waar ze zich zorgen over maken, hier en nu en in de toekomst. Naar verwachting zijn de resultaten hiervan eind april beschikbaar. We zien dat steeds meer beleidsprogramma’s brede welvaart dimensies en thema’s opnemen binnen beleidskaders, waaronder recentelijk milieu en leefomgeving. Verder zien we dat binnen alle regiodeals brede welvaart centraal staat.
In het eerste kwartaal zijn we voor gezondheid aan de slag gegaan met het onderdeel ‘alle begrotingsprogramma’s koppelen gezondheid mee in hun beleid’ volgens het principe “Health in all Policies”. Gezondheid is een belangrijk uitgangspunt van de Omgevingswet. Daarom werken we eraan om gezondheid in alle provinciale programma's een plek te geven. We hebben per programma een verandertheorie opgesteld en zijn actief aan de slag om gezondheid expliciet te verankeren in beleid en het inzicht te vergroten hoe impact wordt gemaakt op de ervaren gezondheid van de Brabander. Door deze actieve werkwijze verzilveren we de meekoppelkansen en leren wij steeds bij. Concrete meekoppelkansen zijn bijvoorbeeld de pilots met Levendig Brabant en Economie over ‘beweegvriendelijke wijken’. Een pilot waar in 15 gemeenten wordt nagedacht over hoe we de openbare ruimte in wijken inrichten zodat we meer mensen aan het sporten en bewegen krijgen.