Naast de genoemde thema’s gaan we het komend jaar volop aan de slag met de speerpunten uit het bestuursakkoord. We beschrijven hieronder kort en kernachtig enkele hoofdpunten op de thema’s en opgaven uit het bestuursakkoord.
Veerkrachtige arbeidsmarkt en economische ontwikkeling
Brabant staat er economisch goed voor. In 2018 zetten we ons beleid en de uitvoering daarvan stevig voort. We richten ons op het op orde krijgen en houden van de economische basisstructuur en onze topclusters. Met de uitwerking van de bestuursopdracht MKB+faciliteit zorgen we voor een faciliteit om snel groeiende (middelgrote) MKB bedrijven te stimuleren. Wij kunnen onze (economische) ambities niet waarmaken zonder te investeren in het ontwikkelen, aantrekken en behouden van talent. De Staten hebben middels het aannemen van motie “M1 De Toekomst van Brabant” hier ook aandacht voor gevraagd. Op diverse plaatsen in deze begroting komt het thema “talent” terug.
Verduurzamen landbouw
Brabant streeft naar een duurzame agrofoodsector in 2020. Hier ligt ook een relatie met de aangeboden uitwerking van de ‘bestuursopdracht vitale bodem’. Door het intensieve grondgebruik van de agrarische bodem is deze op veel plaatsen verdicht. Dit heeft nadelige gevolgen voor onder andere de gewasopbrengsten. Wij maken in 2018 agrarische ondernemers en partijen uit de agrofoodketen bewust van de urgentie van een vitale bodem. In het Statenvoorstel behorend bij deze begroting wordt voorgesteld om hier middelen voor te alloceren.
Bestuurlijke vernieuwing en samenwerking
Wij willen in dit kader Noord-Brabant op een vernieuwende manier sterker maken. Het intensiever samenwerken met andere overheden en andere helix-partners heeft gevolgen voor de rollen, de werkwijze en de verhouding van GS en PS. Daarvoor zoeken wij naar vernieuwing van het handelingsrepertoire van bestuur en organisatie.
Vitaliteit natuur & stedelijke landschappen
We gaan krachtig verder met het realiseren van het Brabants natuurnetwerk en nemen de doorwerking van de tussenevaluatie van BrUG ter hand. We zetten ons in op het verbeteren van de omgevingskwaliteit van onze provincie via bijvoorbeeld de Brabantse Aanpak Leegstand’. Dit programma stimuleert (stedelijke) transformaties. De uitwerking van de ‘Brabantse Agenda Wonen’ speelt in het verbeteren van de stedelijke landschappen tevens een belangrijke rol.
Opgave Slimme & duurzame mobiliteit
Om bij te dragen aan de concurrentie en agglomeratiekracht van Brabant werken we aan een veilig, slim en duurzaam mobiliteitsnetwerk. In 2018 vertalen we de dialoog met Brabanders en professionals over de toekomst van mobiliteit naar provinciaal beleid. We werken onder andere via de programma’s ‘SmartwayZ.NL’, ‘Beter Benutten’ en ‘Hoofdfrequent Spoor’ aan het oplossen van bereikbaarheids- vraagstukken in Zuid-Nederland.
Circulair maken economie
Wij zien onze inzet op de transitie naar een circulaire economie als een urgente en kansrijke ontwikkeling om te anticiperen op een toekomstbestendige economie. Via het Economisch Programma Brabant 2020 wordt gestuurd op een veerkrachtig, innovatief economisch (eco)systeem. Wij spelen hier in 2018 op basis van een dynamische uitvoeringsagenda op in en blijven zodoende koploper in kennis en innovatie. De uitvoering vindt plaats door meerdere provinciale programma’s, zoals op het gebied van Energie, Milieu/Groene Groei, Mobiliteit & Infra en Agrofood.
Versterken sociale veerkracht
We bouwen van onderop aan een inclusieve samenleving en versterken de sociale veerkracht door maatschappelijke initiatieven te versterken. Dat doen we door initiatieven te faciliteren in kennis en vaardigheden en door hun netwerken te versterken. We maken initiatieven onderdeel van een Brabantbreed lerend netwerk sociale veerkracht. Een onderdeel van de lerende aanpak is het versterken van maatschappelijke initiatieven door ze expertise ten behoeve van impactmonitoring aan te reiken.
Culturele identiteit
Brabant is een bruisende regio. Om dat te behouden en te versterken investeren we in een sterke culturele basisinfrastructuur en identiteit en benutten we de verbeeldingskracht en verbindingskracht van erfgoed. Daarom presenteren we in 2018 samen met onze BrabantStad-partners een gezamenlijke cultuurvisie, ter voorbereiding van de nieuwe kunstenplanperiode 2021-2024. En in 2018 zetten we tijdens het Europees jaar van het Erfgoed in op de Zuiderwaterlinie als icoon voor de Verhalen van Brabant.
Slagvaardige organisatie
We werken aan een opgavegestuurde netwerkorganisatie. Dat betekent een organisatie die denkt en handelt vanuit de opgaven van Brabant. Dit doen wij op basis van duidelijke rollen en toegevoegde waarde van de provincie als bestuurslaag tussen rijk en gemeenten en midden in de samenleving. In 2018 genereren we hiervoor onder andere beweging en verfrissing in onze organisatie en zetten wij in op een flink aantal leer/werk- en participatiebanen.
- Tegelijkertijd staan we voor het realiseren van een substantiële krimptaakstelling. Het Organisatiekostenbudget dat beschikbaar is voor het inzetten van arbeidscapaciteit neemt af van bijna € 98 mln in 2017 naar bijna € 84 mln in 2020. Dit doen we door:
- Een efficiëntere taakuitvoering; we blijven hetzelfde doen met minder capaciteitsinzet;
- Anders en slimmer werken; we kijken naar de mogelijkheden om taken op een andere en slimmere wijze uit te voeren, bijvoorbeeld met behulp van digitalisering of samen met en door anderen, zodat de benodigde capaciteitsinzet vanuit de provincie kleiner kan zijn, maar het beoogde resultaat wel wordt bereikt;
- Tijdelijk (gefinancierd)e taken ook daadwerkelijk af te bouwen; indien deze taken toch voortgezet moeten worden zullen wij de voortzetting hiervan ter besluitvorming aan u voor te leggen. De financiering van veel tijdelijke taken loopt eind deze bestuursperiode af.
Wij brengen de tijdelijk (gefinancierd)e taken en het moment dat de financiering eindigt de komende maanden gestructureerd in beeld, zodat u indien nodig tijdig over eventuele voortzetting kunt besluiten.