Het programma loopt op koers. Op 24 mei is door PS het Beleidskader Wonen en Werken vastgesteld (PS 20/23). Op basis daarvan wordt de uitvoeringsagenda Wonen en Werken 2024-2027opgesteld, waarvan dit najaar de vaststelling is voorzien.
Eind 2023 is het Ruimtelijk Voorstel aangeboden aan het Rijk. Dit voorstel is (mede) input voor de Nota Ruimte waarvan afgelopen juni van het Rijk het voorontwerp is ontvangen. Los van de verder te maken afspraken met het Rijk op basis van het Ruimtelijk Voorstel zijn we zelfbewust en proactief aan de slag met de uitwerking. Zo hebben we de gebiedspaspoorten geactualiseerd en zijn we aan het verkennen hoe we het gebiedsgerichte omgevingsprogramma in gaan zetten (zie verder Statenmededeling).
1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden en zijn nu de eerste ervaringen opgedaan. Het werken met de nieuwe wet is voor alle partijen nog onwennig en het is nog te vroeg om eindconclusies te trekken. We kunnen wel stellen dat de inwerkingtreding van de wet, door een aantal tijdelijke alternatieve maatregelen te treffen, goed is verlopen en dat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) werkt, hoewel er zeker ook nog gebreken zijn (zie Statenmededeling). Ook
ondersteunen we het initiatief vanuit de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO) ‘Samen bouwen met partners in regio’s aan omgevingsplannen van Noord-Brabantse gemeenten, SPRONG’.
We zetten ons in om de woningbouw te versnellen. Zo worden onder andere via de regeling Stimulering Woningbouw gemeenten ondersteund bij het versnellen van woningbouw. Ook dragen we (financieel en organisatorisch) bij aan en nemen we deel aan de uitvoering van de Regionale Woondeals. Daarnaast hebben we (ten behoeve van het beter benutten van de bestaande voorraad) in samenwerking met een drietal andere de provincies een Handreiking optoppen opgesteld. Daarmee wordt kennis en ervaring met het toevoegen van nieuwe woonlagen aan bestaande gebouwen gedeeld (zie nieuwsbericht).
We werken aan het verduurzamen van onze bedrijventerreinen via de aanpak Grote Oogst. Na het accorderen van de 12 plannen van aanpak in 2023, zien we dat terreinen in verschillende snelheden aan de slag zijn gegaan en de eerste successen nu zichtbaar zijn (zie Statenmededeling). Ook zijn we aan de slag met het actualiseren van de programmeringsafspraken bedrijventerreinen. Hierbij is het een uitdaging om te zorgen voor voldoende (ontwikkel)ruimte voor economie op termijn.
Ook werken we onverkort aan de grote stedelijke opgaven van Brabant. Naar verwachting wordt in het najaar de uitvoeringsagenda NOVEX Stedelijk Brabant vastgesteld. Na de oprichting van de BV Fellenoord (Eindhoven) begin dit jaar, komt deze grote gebiedsontwikkeling nu in de uitvoeringsfase. Ook is de samenwerkingsagenda voor de gebiedsontwikkeling ‘t Zoet (Breda) herijkt. Verder is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeente Maashorst, waarbij we samen investeren in de herontwikkeling van centrumgebied Uden, één van de 12 stedelijke gebiedsontwikkelingen uit het bestuursakkoord.
Op basis van het vastgestelde Beleidskader Wonen en Werken zijn bij deze bestuursrapportage de doelstellingen en indicatoren hierop aangepast.
Samen met Brabantse partners en externe onderzoeksbureaus wordt gewerkt aan de inhoud van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0. Deze wordt naar verwachting eind 2024 in definitieve vorm opgeleverd. Daarnaast houden we actuele ontwikkelingen bij op het gebied van stikstof(uitspraken) en andere landelijke ontwikkelingen. Ook continueert het stikstofloket haar ondersteunende en informerende werkzaamheden.