Op 8 maart 2024 stelden PS het beleidskader Toekomstbestendig Bestuur vast. In de periode daarna is gewerkt aan de bijbehorende uitvoeringsagenda. Met de uitvoeringsagenda willen wij als provincie ons steentje bijdragen aan een slagvaardig, democratisch, rechtmatig en veilig en weerbaar openbaar bestuur. In de uitvoeringsagenda werken we zoveel mogelijk met concrete activiteiten toe naar het hoger liggend doel: een toekomstbestendig openbaar bestuur.
Om het bestuur efficiënter en effectiever te maken, starten we een werkplaats voor openbaar bestuur en stimuleren we onderzoek naar bestuurskracht en realisatiekracht van gemeenten door een stimuleringsregeling. Met de organisatie van regionale omgevings- en ontwikkeldagen wordt de regionale samenwerking tussen de verschillende overheden en partners bestendigd. En om de democratie in Brabant te versterken gaan we inwoners eerder en beter betrekken bij ons werk door participatie verder te professionaliseren en zetten we ons extra in voor het betrekken van jongeren en inwoners in het stille midden.
Op het gebied van rechtmatig bestuur houdt de provincie toezicht op financieel beheer, huisvesting van vergunninghouders, informatie- en archiefbeheer, en omgevingsrecht. We organiseren dit jaar dialooggesprekken en kennisbijeenkomsten om kennis te delen en de verbinding te versterken. Daarnaast worden thema-onderzoeken uitgevoerd en gewerkt aan de doorontwikkeling van risico- en datagericht toezicht.
Veiligheid
Op het thema veiligheid is in de afgelopen periode samen met de betrokken gemeenten en partners gewerkt aan het vitaliseren van een aantal vakantieparken in Brabant. De Risk Factory Midden- en West-Brabant heeft de prognose van 5.000 bezoekers gehaald. Met de partnerorganisaties wordt bekeken op welke wijze de doelgroep senioren kan worden toegevoegd om het aantal bezoekers verder omhoog te brengen. Met de SSIB zijn we in gesprek over de taken van de groene BOA's en de bijbehorende ondersteuning en uitrusting. Daarnaast zijn we betrokken bij de transitie naar twee RIEC's in Brabant.
Gezondheid
Gezondheid is een integraal thema dat dwars door alle beleidsprogramma’s loopt. We werken eraan om gezondheid in alle provinciale programma's een plek te geven volgens het principe ‘Health in all Policies’. Per begrotingsprogramma is daarom minimaal één gezondheidsindicator opgenomen in de begroting die bijdraagt aan drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander. Volgens planning leveren we de 2e versie van het Gezondheid Informatie Knooppunt in het najaar van 2024 op, een informatiesysteem dat de voortgang van de gezondheidsindicatoren monitort. Eind 2024 verwachten we de nieuwe cijfers van het RIVM met de De Levensverwachting in als Goed Ervaren Gezondheid. Hierbij verwachten we dat de Corona-periode op de korte termijn een negatief effect heeft op de levensverwachting. Of het ook effect heeft op de ervaren gezondheid zal uit de cijfers blijken.
De derde dag van de gezondheid is 21 juni 2024 georganiseerd om samen met onze partners stappen te zetten in de beweging van zorg naar gezondheid.
Brede Welvaart
Brede welvaart is net zoals gezondheid een integraal thema dat binnen alle beleidsprogramma's geborgd moet worden. In alle uitvoeringsagenda's is daarom voor het thema brede welvaart een project of een indicator opgenomen. Deze projecten worden in een totaaloverzicht meegenomen in de uitvoeringsagenda brede welvaart. Dit jaar is gestart met de Brabantse monitor brede welvaart met een verdieping op het thema gezondheid en jongeren, deze zal in 2025 worden opgeleverd. In november zal in navolging van een succesvolle week van de brede welvaart in 2023 weer in samenwerking met de Universiteit van Tilburg de dag van de brede welvaart plaatvinden.