Meer
Publicatiedatum: 26-07-2019

Inhoud

2. Hoge kwaliteit van leven

Samenleving, cultuur, sport en gezondheid

Onze opgave

Hoge kwaliteit van leven

Hoe ziet onze Brabantse samenleving in 2030 eruit? De samenleving individualiseert, we focussen meer op welzijn dan op welvaart en we worden gemiddeld steeds ouder. Onderlinge verschillen worden groter: tussen stad en streek, tussen jong en oud en tussen praktisch en theoretisch opgeleiden. De ontwikkelingen op het gebied van onder meer digitalisering en energie brengen voor velen kansen met zich mee, maar voelen voor sommige groepen ook als een bedreiging.

In deze veranderende samenleving zien we in Brabant een extra dimensie als het gaat om de steden, de middelgrote gemeenten en de randen van onze provincie. Het gaat de meeste Brabantse stedelijke gebieden voor de wind. Tegelijkertijd staat de kwaliteit van leven in sommige wijken in de stad, middelgrote gemeenten en de randen daaromheen onder druk. Er ontstaan verschillen in gezondheid, onderwijs, arbeid en inkomen, wonen en voorzieningen zoals sport en cultuur.

We willen in Brabant een krachtige, energieke en diverse samenleving. We zien graag dat alle mensen gelijke kansen krijgen en benutten. De provincie kan met sport, cultuur en erfgoed een bijdrage leveren om de sociale cohesie in Brabant te versterken en onze trots te verbeelden.

Gedeputeerde aan het woord

Marianne van der Sloot, gedeputeerde Samenleving, Cultuur en Erfgoed:

"Kiezen voor kwaliteit’ betekent voor mij… dat het in elke wijk en ieder dorp fijn wonen, goed leven en veilig opgroeien is. Dát is leefbaarheid.

Ik wil deze bestuursperiode… samen met de Brabanders aan de slag om onze provincie nog mooier te maken: elk initiatief is welkom!

In 2030… is Brabant nog steeds toonaangevend op het gebied van sport, cultuur en erfgoed en profiteren alle Brabanders daarvan mee."